Ako rastú rastlinky? Postup pre klíčenie alebo ako si pri učení pochutiť.

Jar je tu. Teda keď pozriem von oknom, vyzerá to trošku jesenne, ale to nevadí. Hlavne, že je tu :)

Ale ako vydržať obdobie do prvej úrody? Čo tak klíčkovanie? My klíčkujeme a baví nás to. Navyše to tak trošku patrí k Veľkej noci. Taký klíčok sa nezdá, ale je to mňamka. My s Mišim ľúbime hlavne špaldu. Je sladká a lahodná. Okrem toho, že ju “vyžierame”, máme i milú aktivitu. M objavuje, ako vlastne rastú rastlinky. Vždy pomáha sypať, umývať a ochutnávať. Na také klíčenie toho na začiatok nepotrebujeme veľa. Všetko nájdete v kuchyni, stačí len kúpiť semienka.

klickovaniejpg

Potrebujete:
Špaldu/ iné semienka
Hrniec s pokrievkou
Sitko
Nerezovú podložku na parenie alebo nakličovaciu misku

Celozrnnú špaldu/ obilie najprv oživíme. Mala by sa kúpať cca 12 hodín. My ju večer nasypeme do hrnca, zalejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a necháme cez noc odpočívať v kuchyni pri izbovej teplote. Ráno už je krásne napučaná a pripravená na prvé ochutnávanie :)) Špaldu presypeme na sitko, premyjeme, necháme odkvapkať. Do hrnca vložíme podložku na naparovanie, tá totiž parádne prepustí prebytočnú vodu. Využiť môžete i nakličovaciu misku, ale dobre to funguje i takto. Potom už len nasypať špaldu a zakryť pokrievkou. Denne je potrebné tak 2-3krát premyť (a ochutnať :)) My sa väčšinou ani nedočkáme klíčkov, ktoré rastú tak na tretí deň. To ochutnávanie…no... čo vám budem hovoriť. :D

Využiť ju môžete i do šalátov, pridať do cesta… Skúšala som nakličovať i iné veci: mungo fazuľky, semienka redkvičky a podobne, ale popravde, to Mišimiu veľmi nechutí. To je skôr dospelácka vec. Takže ak máte deti, začnite so špaldou. A že kde ju zoženiete, že sa vám ju nechce zháňať? Skočte napríklad do dmky. Šup šup :D 


ochutnavacjpg